Monday 1 June 2015

Atostogos kitaip: po Portugaliją – kemperiu


Atostogos kitaip: po Portugaliją – kemperiu
 


Atostogos jau beveik ant slenksčio, ir niekaip neapsisprendžiate, ar tas savaites pradrybosti paplūdimyje, ar pulti pažinti naujų šalių ir miestų? Bet juk galima suderinti ir viena, ir kita! Ir dar tokioje mažai pažįstamoje šalyje kaip Portugalija.

Ką matyti, ką veikti?

Portugalija savo plotu yra tris kartus didesnė už Lietuvą. Gyventojų taip pat maždaug tris kartus daugiau, nei Lietuvoje. Tačiau įdomybių čia – begalė. Galima būtų pasakoti apie viduramžių pilis, Tamplierių ordiną, įvarių regionų vyno kelius, didelius miestus ir mažus vaizdingus miestukus, bulių kautynes ir įvairiausius vietinius tradicinius festivalius,Penedos- Žerėš nacionalinį parką, Doro upės slėnį su žymiausiomis vyno daryklomis, visoje šalyje vykstančius tarptautinius muzikos festivalius, stalaktitų urvus, ekskursijas laivu Algarvės pakrantėmis, kateriukais įplaukiant pėsčiomis nepasiekiamų pakrantės olų vidų, delfinų stebėjimą, rykliukų medžioklę ir daugybę kitų vertų pamatyti, paliesti, paragauti, išmėginti dalykų. Tegu tai lieka pačių keliautojų pasirinkimui pagal individualius prioritetus.

Keliaujant kemperiu tai padaryti bus visiškai paprasta – geografinis Portugalijos ilgis yra 561 km, o plotis vos viršija 220 km, tad per valandą iš kalnų ar aplankyto miestuko prie Ispanijos pasienio galima atriedėti į pajūrį ir įsitaisyti likusiai dienai ar ateinančiai nakčiai. Juk kas gali būti romantiškiau už vakarienę klausantis bangų mūšos, su tikru saulėlydžiu tiesiai prieš akis, o ryte – už gaivų murktelėjimą į Atlantą vos auštant? Na, o jei esate banglentininkas ar jėgos aitvarų mėgėjas – kemperis jums turbūt idealiausias variantas, norint išmėginti kuo įvairesnes bangas, mat jos net gretimuose paplūdimiuose labai skirtingos. Iš viso, Portugalijos paplūdimiai yra atskira istorija, kiekvienas sus avo savitu peizažu ir “charakteriu”.

Kas iš viso yra kemperis?

Atsakymo turbūt ilgai ieškoti neteks: kemperis– tai namukas ant ratų. O ar žinojote, kad šiais laikais tie namukai yra ypač modernūs, erdvūs, kai kurie - su tualetu ir dušu, aprūpinti visa reikalinga įranga bei saugos priemonėmis? Kai kurie kemperių nuomotojai dar ir skėčius nuo saulės įdeda! Namuke, priklausomai nuo jo dydžio, laisvai keliauja keturi-penki ar net šeši suaugę ir dar vaikas, daug vietos daiktams susidėti, kai kuriuose yra įrengta virtuvėlė ir tualetas, dvigulės ir viengulės lovos. Važiuoji sau, kur akys veda, pakelėje tikrų, saldžių apelsinų ar melionų nusiperki, ganai akis po vis besikeičiantį peizažą ar praalkus dairaisi, iš kur čia tas sardinių kvapas – ach, pasaka, o ne lakstinukų kelionės.

Kur gauti kemperį?

Į Portugaliją galite atvykti savo nuosavu ar iš draugų pasiskolintu kemperiu – vasarą keliai pilni riedančių namukų iš Prancūzijos, Šveicarijos, Vokietijos, Belgijos, Olandijos ir net iš Norvegijos. Arba galite išsinuomoti kemperį čia vietoje. Kainuos apie 90 eurų dienai ne sezono metu ir apie 115 eurų vasarą. Didesni kemperiai vasaros metu kainuoja nuo 140 eurų dviems asmenims iki 210 eurų šešiems, su dviem dvigulėm ir dviem vienvietėmis lovomis arba trimis dvigulėmis lovomis. Norint galima papildomai išsinuomoti grilinę, sulankstomą staliuką pietums gamtoje, palapinę ar tiesiog tentą huo saulės, dviračius, banglentes, bevielio interneto įrangą – praktiškai viską, ko reikėtų ar norėtųsi visavertei kelionei. Papildomų reikmenų nuomos kaina priklauso nuo daikto, ir mokestis gali būti dienai arba vienkartinis. O kai kur papildomi reikmenys jau įskaičiuoti į kainą. Minimali nuomos trukmė svyruoja nuo 3 dienų ne sezono metu iki 7 dienų vasarą ar šventiniai slaikotarpiais. Svarbu: kemperį vairuoti galima nuo 21-erių metų bei turėti bent 1 metų vairavimo patirtį.

Kemperiavimo taisyklės

Atlanto pakrantės, jau minėtasis Penedos-Žerėš nacionalinis parkas, Alkevos marios, upių slėniai ir užtvankos – tai vietovės, kurias geriausia aplankyti keliaujant kemperiu. Apsistoti galima kuo arčiau gamtos arba ir miesto viduryje. Apsistojant pakrantėje, būtina išlaikyti bent 400 m atstumą iki kranto. Mieste, jei tai ne speciali kempingo teritorija ar kitaip kemperiams nepažymėta vieta, neleidžiama išsidėlioti daiktų aplink kemperį ar prie jo, negalima naudoti generatorių nei palikti atliekas – pastarosios paliekamos tam skirtose vietose. Portugalijoje yra 133 kemperių aptarnavimui skirti taškai, kuriuose leidžiama pasistatyti kemperį nakčiai, pasikrauti elektros neergijos, apsirūpinti vabdeniu ir išmesti atliekas. Žinoma, visa tai galima padaryti ir įprastuose kempinguose, tačiau, lankantis atokesnėse, netradicinėse vietovėse, kempingų yra ne visur.

Patarimai ir įspėjimai:

·      Atlantas – ne Baltijos jūra, bangos čia atrodo ramios, bet jos stiprios. Todėl prieš brendant į vandenį verta apsidairyti: jei per potvynį net užsižiopsojus banga jus išneš į krantą, tai per atoslūgį su tokia pat jėga gali nusitempti į jūrą.

·      Įspėjamieji ženklai ant skardžių pastatyti ne dėl grožio: pamenate, kas pernai nutiko turistų porai iš Lenkijos?

·      Autostrados Portugalijoje mokamos; mokami ir kai kurie autostradomis nepažymėti keliai. Už juos per tris dienas galima užsimokėti bet kuriame pašto ar Payshop skyriuje – bet kokiu atveju, apie tai jus greičiausiai informuos kemperių nuomotojai.

·      Portugalija – saugi šalis, tačiau palikti be priežiūros kemperį atokioje vietoje nepatariu – nenorinčių dirbti “gudručių” pasitaiko visur.

·      Portugalijoje IŠ TIESŲ yra labai karšta. Po nesibaigiančio lietuviško lietaus išsiilgus saulės vos per akimirką galima gerokai nudegti ar gauti karščio smūgį, todėl savo pačių labui pasiimkite skrybėlę nuo saulės ar kepurę su snapeliu ir šviesius laisvus drabužius.
 

Linkime smagios kelionės !

 
 
Reikia pagalbos?
Susisiekite: towerline@outlook.com